Dat is de Kunst!

Een serie laagdrempelige online mini-colleges van TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht, Kunstuitleen Utrecht en Bibliotheek Utrecht over verschillende kunstuitingen.

Wil je eens snuffelen aan ‘serieuze kunst’ maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is de reeks Dat is de kunst! zeker wat voor jou. Bij deze online mini-colleges doen vakmensen en cultuurliefhebbers van TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht, Kunstuitleen Utrecht en Bibliotheek Utrecht een boekje open over een kunstvorm. Zo kun je een lesje moderne dans, een spoedcursus instagrampoëzie of een college abstracte kunst en metalmuziek volgen. Van 7 t/m 28 juni elke maandag een gloednieuw college online! 

 


28 juni: Hoe kijk ik naar abstracte kunst?

Kunstuitleen Utrecht, Renée Beurskens (kunsteducator en –docent) 
Abstracte kunst ingewikkeld om naar te kijken? Nee joh! Bekijk dit mini-college van Renée Beurskens en ontdek dat abstracte kunst je uitnodigt om anders te kijken. Aan de hand van een aantal vragen kijk je naar abstracte schilderijen. Wat zie jij? Kijk eens wat langer en ontdek wat je ziet. Renée neemt je mee in de wereld van abstracte vormen, kleuren en echte klassiekers zoals Karel Appel, Theo van Doesburg en Picasso! Na het bekijken van dit college heb je een paar tools in handen die je altijd kunt gebruiken bij het kijken naar (abstracte) kunst. 

Bekijk het hele college!

Wil je meer abstracte kunst ontdekken? Neem je familie of vrienden mee en bezoek een galerie, museum of kunstuitleen. De kunstwerken uit het college kun je in het echt bekijken bij de volgende musea:
  • Theo van Doesburg, Meisje met Ranonkels Centraal Museum
  • Theo van Doesburg, Contra-compositie van dissonanten XVI Kunst Museum
  • Pablo Picasso, Buste de femme Van AbbenMuseum 
  • Pablo Picasso, Zittende vrouw met vishoed Stedelijk Museum
  • Mark Rothko, Grey, Orange and Maroon Museum Booijmans van Beuningen (nog gesloten tot 2025)
  • Karel Appel, Drift op zolder Centraal Museum
Wil je thuis van abstracte kunst genieten? Leen of koop een kunstwerk bij Kunstuitleen Utrecht. Kom gerust een keer langs om onze prachtige collectie abstracte kunst te bekijken of struin door de kunstwerken in de online catalogus. 
Ontdek meer over abstracte kunst. Lees het blog!
 

21 juni: Hoe luister ik naar metal? 

TivoliVredenburg, Peter van der Ploeg (Muziekredacteur NRC) 
Overweldigende gitaren, agressieve drums en langharige mannen die duistere teksten in de microfoon schreeuwen. Metal muziek is niet bepaald easy listening. Toch veroverde dit genre vanaf de jaren '70 de harten van menig muziekliefhebber. Hoe kun je metal beter begrijpen? Muziekjournalist én metalliefhebber Peter van der Ploeg heeft het antwoord. In dit college neemt hij hij mee in de metal geschiedenis, de uiteenlopende subgenres én bestrijdt hij enkele hardnekkige vooroordelen. Van black metal tot death metal, van Black Sabbath tot Within Temptation en van duivelsaanbidding tot klimaatverandering: het komt allemaal voorbij. Met Peters tips en uitleg komt metal tot leven en verovert dit genre wellicht ook jouw oren!

Bekijk het hele college!

 

14 juni: Hoe lees je Instagram poëzie? 

Bibliotheek Utrecht, Kila van der Starre (literatuurwetenschapper)  
Poëzie niets voor jongeren? Je zou het misschien niet verwachten, maar over heel de wereld lezen jonge mensen bijna dagelijks poëzie. Niet in boeken, maar op hun smartphone. Kila van der Starre neemt je in deze videolezing mee in de wereld van Instagrampoëzie. Dichters delen hun zelfgemaakte gedichten via Instagram en verzamelen daar duizenden - in sommige gevallen zelfs miljoenen - volgers mee. Die volgers zijn over het algemeen heel jong en de gedichten zijn overwegend prikkelend, kort, toegankelijk en zowel talig als visueel. Hoe maken Instadichters slim gebruik van vintage media? En welke Instadichters moet je echt gaan volgen

Bekijk het hele college!

 

7 juni: Hoe kijk ik naar moderne dans? 

Stadsschouwburg Utrecht, Annette Embrechts (dans- en theaterrecensent de Volkskrant) 
Dans moeilijk om naar te kijken? Niet als je dit mini-college  hebt gevolgd van dans- en theaterrecensent Annette Embrechts (De Volkskrant). Zij weet iedereen te inspireren met haar belevenissen over dansers en choreografen en de Nederlandse dansgezelschappen. Ook als je nog nooit naar een dansvoorstelling geweest. Voed je nieuwsgierigheid met leuke weetjes over alle soorten dans, van klassiek ballet tot moderne dans, van breakdans tot bewegingstheater en van spitzen tot sneakers. En voel mee met de woorden van choreograaf Hans van Manen: ‘Dát is de kracht van dans, dat je geen boekwerk voor je hebt liggen als publiek, maar toch snapt waar het over gaat.’ 

Bekijk het college!