Klantervaringen

Wat vinden onze leden?

Een groot voordeel van lenen bij Kunstuitleen Utrecht is dat je mag wisselen wanneer jij wilt. Onze klanten zijn blij als er weer een nieuw kunstwerk aan de muur hangt. Het heeft vaak een verrassend en positief effect op de ruimte en de sfeer in huis. Klanten experimenteren op deze manier met stijlen, kleuren en formaten. Tot ze het kunstwerk hebben gevonden dat hen werkelijk raakt. Omdat het een verhaal vertelt. Omdat het inspireert. Dat werk blijft dan lekker lang hangen. Ben je benieuwd waarom onze klanten lid zijn van de kunstuitleen, hoe de kunst bij hen thuis hangt en wat ze vinden van lenen, wisselen en kopen? Lees hun verhalen.

Kunstwerk van Andy Warhol aan de muur

Klant: Student Renée
Lid sinds: 2015
Locatie: studentenkamer, Utrecht
Titel werk: Marilyn
Kunstenaar: Andy Warhol

Wat hangt er?
Boven het bed op de studentenkamer van Renée hangt de zeefdruk Marilyn van Andy Warhol.

Waarom heb je voor dit kunstwerk gekozen?
Tijdens een borrel van mijn studievereniging Stichting Art zag ik deze zeefdruk. Ik was meteen verkocht. Twee weken later was ik jarig en regelden twee vrienden van mijn opleiding Kunstgeschiedenis het voor mijn verjaardag. Een heel erg leuk cadeau!

Het volledige interview met Renée is in het oktobernummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Jackie de Korte.

Kunstwerk van Karel Appel aan de muur

Klant: Lena en Job
Lid sinds: 2013
Locatie: Tolsteeg, Utrecht
Titel werk: Looking Around
Kunstenaar: Karel Appel

Wat hangt er?
In het appartement van Lena en Job hangt Looking Around van Karel Appel.

Wat vind je leuk aan de Kunstuitleen?
Ik zou graag kunst kopen, maar heb er op dit moment als 25-jarige de middelen nog niet voor. Als CJP-lid zag ik, dat je een mooie korting kon krijgen en we hadden nog een grote lege muur in ons appartement. Voor nu vind ik het leuk om te variëren met wat ik in huis heb hangen. Ik ben van huis uit met kunst opgegroeid. Mijn ouders hadden vroeger altijd kunstwerken van de Kunstuitleen in Deventer. Ik kan me nog herinneren dat ze daar leuke activiteiten hadden voor kinderen.

Het volledige interview met Lena is in het septembernummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Robin Lensink.

Kunstwerk van Erwin Olaf aan de muur

Klant: Judith en Marcel
Lid sinds: 1994
Locatie: Houten
Titel werk: Zonder titel 3
Kunstenaar: Erwin Olaf

Wat hangt er?
In de gang bij de voordeur van Judith en haar man Marcel hangt een foto van Erwin Olaf met daarop een moslima.

Wat vind je leuk aan de kunstuitleen?
Judith is een groot liefhebber van Olafs manier van fotograferen, er zit altijd een diepere laag in zijn werk. Als er bezoek bij haar binnenkomt is vaak de eerste vraag die mensen aan haar stellen: hoe kom je hieraan? Judith komt al jaren bij Kunstuitleen Utrecht. De stap om direct kunst te kopen, vindt ze te groot. "Misschien ben ik er te snel op uitgekeken." En zo hangt ze het liefst elk halfjaar iets nieuws aan de muur.

Het volledige interview met Judith is in het aprilnummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. 

Kunstwerk van Poike Stomps aan de muur

Klant: Joris
Lid sinds: 2016
Locatie: Utrecht
Titel werk: Oversteek (uit serie Crossing Europe)
Kunstenaar: Poike Stomps

Wat hangt er?
Joris heeft een foto van Poike Stomps in zijn huis hangen.

Wat sprak je aan in dit kunstwerk?
'De fotograaf maakte de serie 'Crossing Europe', waarvoor hij door heel Europa reisde om personen op zebrapaden vast te leggen. De bedoeling was, om te kijken hoe mensen van elkaar verschillen, maar hij kwam er achter dat zij juist overal ontzettend op elkaar lijken. "De foto die ik heb geleend, is de enige die in Amsterdam is gemaakt en vond ik gelijk mooi. Van de serie is ook een boek uitgekomen, heel leuk om eens door heen te bladeren." 

Het volledige interview met Joris is in het juli/augustusnummer 2016 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Lisette de Ronde.

Kunstwerk van Rob Hornstra (BOROTOV) aan de muur

Klant: Jack
Lid sinds: 2016
Locatie: Utrecht
Titel werk: Aleksander Zelekson, Nizhny Novgorod (uit de serie RUSSIA)
Kunstenaar: BOROTOV (Rob Hornstra)

Wat hangt er?
Jack heeft een foto van van de Utrechtse fotograaf Rob Hornstra (BOROTOV) bij hem thuis hangen.

Waar let je op als je een kunstwerk uitkiest?
"Ik ben zelf fotograaf, dus bij de Kunstuitleen ga ik altijd gelijk naar de foto's toe. Hoornstra kende ik al van zijn werk, dat hij maakte rondom de Olympische Spelen in Sotsji. Die serie vond ik helemaal te gek. Nu werd ik vooral gegrepen door de man op de foto. Ik vind mensen op foto's altijd mooi en was ook op zoek naar een portret. De man lijkt te wachten op iets, maar ik heb geen idee waarop. Heel fascinerend."

Het volledige interview met Jack is in het juninummer 2016 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Lisette de Ronde.

Kunstwerk van Sanne Duijff aan de muur

Klant: Tynke en haar gezin
Lid sinds: 2007
Locatie: speelkamer van de kinderen, Utrecht
Titel werk: Vrolijke Dans
Kunstenaar: Sanne Duijff

Wat hangt er?
In de speelkamer van de kinderen van Tynke hangt een muurobject van Sanne Duijf, genaamd Vrolijke Dans.

Wat vind je leuk aan de Kunstuitleen?
"Net voordat Kunstuitleen Utrecht ging verhuizen van de Maliebaan naar de nieuwe locatie op de St. Jacobsstraat, ging mijn man een schilderij omwisselen. Hij bleek de allerlaatste bezoeker van de Maliebaan te zijn en kreeg daarom een aanbieding voor een extra proefabonnement voor onze kids.

Met z’n allen gingen we vervolgens naar het nieuwe pand. Toen Lars en Tirza dit kunstwerk daar zagen, waren ze gelijk verkocht. Dit moest en zou het worden!

We zijn al ruim zeven jaar lid van Kunstuitleen Utrecht. We lenen drie kunstwerken, ook voor onze kinderen dus. Je kunt zo lekker wisselen. Een tijdje van een doek genieten en dan weer verder met het volgende werk."

Het volledige interview met Tynke  is in het juli/augustusnummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Robbin Lensink.

Kunstwerk van Werner Brinkhof aan de muur

Klant: Els
Lid sinds: 2008
Locatie: Utrecht
Titel werk: Outdoor Living
Kunstenaar: Werner Brinkhof

Wat hangt er?
Bij Els hangt een groot houten kunstwerk van Werner Brinkhof.

Wat vind je leuk aan de Kunstuitleen?
"Dit dieptewerk heb ik al jaren en het is echt een favoriet van mij. Het lijkt op een bos in 3D. Daardoor heb je soms het gevoel dat je er doorheen kunt kijken, maar het is gewoon plat. Toevallig kwam ik er achter dat de kunstenaar een paar deuren verderop woont. Hij maakt tegenwoordig geen kunst meer en hij vond het leuk te horen dat zijn werk nog steeds in omloop is.

Er zijn zoveel leuke dingen. Laatst zag ik een klein schilderijtje van een vrouw die door troebel water loopt. Binnenkort maar weer eens een auto van iemand lenen, zodat ik weer iets nieuws van de Kunstuitleen kan meenemen…"

Het volledige interview met Els is in het novembernummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Jackie de Korte.

Kunstwerk van Arjan van Arendonk aan de muur

Klant: Niek en zijn vrouw
Lid sinds: 2008
Locatie: Zuilen, Utrecht
Titel werk: Cut Tulips
Kunstenaar: Arjan van Arendonk

Wat hangt er?
Bij Niek en zijn vrouw thuis hangen maar liefst tien kunstwerken, waarvan vijf geleend via Kunstuitleen Utrecht.

Wat vind je leuk aan de Kunstuitleen?
"Met de winter in aantocht hebben we gekozen voor een kleurrijke collectie met veel rood, groen en geel. Ik vind het erg leuk om in de kelder van de Kunstuitleen rond te snuffelen. Ik voel me dan als een klein kind in een snoepwinkel. Bij het uitkiezen van een nieuw kunstwerk kijk ik goed, wat er binnen onze inrichting past."

Het volledige interview met Niek is in het septembernummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Jackie de Korte.

Kunstwerk van Helma A. Hoff aan de muur

Klant: Hester
Lid sinds: 2013
Locatie: Studentenkamer, Utrecht
Titel werk: Spoor 1
Kunstenaar: Helma A. Hoff

Wat hangt er?
In de kamer van Hester hangt het kleurrijke abstract-geometrische werk Spoor 1 van Helma A. Hoff.

Waarom ben je verliefd op dit werk geworden?
Ik heb van mijn vriendinnen voor mijn verjaardag een abonnement op de Kunstuitleen cadeau gekregen. Tegenover het werk hangt nog een ander werk van de Kunstuitleen, dat ik op een tweede abonnement leen. Een zeefdruk van een blauwe vaas van Marian Plug.

"Het werk van Helma A. Hoff is geen foto of schilderij, maar textiel handwerk. Van dichtbij zie je dat de draadjes beginnen te rafelen. Ik had het werk al online bekeken, maar vond het in het echt nog veel mooier."

Het volledige interview met Hester is in het januari/februarinummer 2015 van UITagenda Utrecht verschenen. Tekst van Sterre Spronk.