de Collectie

Kunstuitleen Utrecht heeft een unieke collectie van ruim 4.000 kunstwerken van bekende internationale, nationale en Utrechtse kunstenaars. De collectie kenmerkt zich door kwaliteit en diversiteit en bestaat uit een aantal deelcollecties. 

Bekijk hier de gehele collectie! 

Kopstukken collectie

De opbouw van onze Kopstukken collectie is gestart in 2017. De Kopstukken collectie kenmerkt zich door hedendaagse kunst die visueel aantrekkelijk is, maar ook een inhoudelijk verhaal heeft. Sleutelwoorden zijn esthetiek, inhoud en vakmanschap. De deelcollectie Kopstukken wordt uitgeleend tegen een tarief welke is gekoppeld aan de waarde van het kunstwerk. Door het lenen van een kunstwerk uit deze collectie sponsor je direct de kunstenaar.

Kunstuitleen Utrecht collectie  

Onze Kunstuitleen Utrecht collectie is opgebouwd vanaf de oprichting in 1986 tot de verzelfstandiging in 2013. De kunstwerken in deze collectie zijn aangekocht met subsidiegeld, of via een gemeentelijke regeling aan de collectie toegevoegd. Kunstuitleen Utrecht wil deze collectie blijven aanbieden tegen toegankelijke tarieven om zo het lenen van kunst voor iedereen mogelijk te maken. De Kunstuitleen Utrecht collectie kenmerkt zich door diversiteit en kwaliteit, ook onze Kerncollectie valt hieronder. Voor deze collectie geldt  een stapelkorting; voor ieder tweede, derde, vierde (etc) kunstwerk dat je leent, betaal je €7,- per maand.

Kerncollectie 

Kunstuitleen Utrecht heeft een kerncollectie van beeldbepalende kunstwerken die de historische waarde van de collectie borgen. Je kan ze zien als kunstklassiekers. Juist voor deze kunstwerken willen we dat ze toegankelijk blijven, dat het voor iedereen mogelijk is om een tijdje in je eigen huis te genieten van een werk van bijvoorbeeld Armando, Schoonhoven of Erwin Olaf. De kunstwerken uit deze collectie zijn niet te koop.

Kies je lijst collectie

De Kies je Lijst collectie is een bijzondere deelcollectie op papier die we in onze ladekast hebben opgeslagen. Met deze collectie kunnen we nog meer service en maatwerk leveren. Wanneer je een Kies je lijst werk wilt lenen, mag je zelf de nieuwe lijst erbij kiezen. Waardoor het kunstwerk nog beter aansluit bij jouw smaak of interieur.

Kinderkunstuitleen collectie

De Kinderkunstuitleen collectie is gericht op kinderen tot ongeveer 12 jaar. In het verleden hebben we speciaal voor kinderen kunst aangekocht. Omdat we gemerkt hebben dat kinderen regelmatig kiezen voor niet perse ‘kinder’ werk en kopen we hier niet meer specifiek voor aan.
We gunnen ieder kind om van kunst te genieten, verhalen te ontdekken en de lol van het maken. Breng eens een bezoek aan de kunstuitleen met je kind of kleinkind en kies samen een kunstwerk uit. Kijk naar een kunstwerk en ontdek wat je ziet.