Kunst in je praktijk! Hoe pak je dit aan?

Kunst in de praktijk is belangrijk voor een prettig bezoek van je patiënten. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Kunstuitleen Utrecht geeft je 3 onmisbare tips om je op weg te helpen!

Waarom kiezen voor kunst?

Zoals je goed weet staan mensen niet te springen om naar de tandarts te gaan. Het is daarom extra belangrijk om te kijken hoe je ervoor kan zorgen dat je patiënten zich meer op hun gemak voelen en een prettige sfeer ervaren. Naast de interieurkeuze en de aardige begroeting van de medewerkers, kan kunst hier een grote rol in spelen. Kunst kan afleiden;  even wegdromen bij een kunstwerk kan heel fijn zijn. En vergeet de behandelaars niet! Je collega’s zullen het enorm waarderen als er veel aandacht is besteed aan de werkplek en dat zij zo de schoonheid van kunst kunnen ervaren. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je kunst kiest die past bij je praktijk? Natuurlijk is je eigen smaak belangrijk. Door de volgende tips op te volgen kun je veel meer waarde uit de kunst halen!

 

Tip 1: Zorg voor positieve associaties.

Is een patiënt wat kwetsbaarder (bijvoorbeeld gespannen voor een behandeling) dan maakt iemand sneller negatieve associaties bij wat hij of zij ziet. Zo is het aan te raden op te letten met abstracte kunst. Bij een kunstwerk met rode vlekken kan men bijvoorbeeld denken aan bloed en uit een spel van donker en licht kunnen enge figuren opdoemen. Misschien vind je dit een beetje overdreven, toch is het kijken naar kunst anders wanneer iemand ontspannen is en zich goed voelt. Ook een kunstwerk met melancholische of sombere elementen is af te raden. Denk bijvoorbeeld aan herfstachtige landschap-schilderijen of somber en grauw kleurgebruik in fotografie of symbolische verwijzingen.

 

 

Tip 2: Kies voor de helende werking van de natuur.

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de helende werking van de natuur in de zorg. Het kan stress verlagend werken en de schoonheid van de natuur trekt je naar het hier en nu. Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld ziekenhuizen een binnentuin hebben en veel plantenbakken in de gangen plaatsen. Ook uitvergrote foto’s van planten en bomen op de muur zijn favoriet. Door de natuur op te zoeken in de kunst maak je het wat specialer en is daarom een goede keuze! 

 

Tip 3: Denk ook aan de kinderen

Soms duurt het even voordat kinderen aan de beurt zijn voor de afspraak. Vaak zie je in de wachtruimte dat er wat speelgoed wordt neergezet. Een kunstwerk ophangen speciaal voor kinderen kan ook heel leuk zijn. Ouders of behandelaars kunnen er over in gesprek gaan met hun kinderen en samen ontdekken wat er zoal te zien is. Zo kun je het kind wat afleiding bieden. 

Hopelijk helpen deze tips om vol vertrouwen en plezier kunst uit te zoeken voor je praktijk.

Wil je kunst in jou praktijk? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.