3 veelvoorkomende fouten bij het kiezen van kunst voor de woonkamer

Grote kans dat jouw woonkamer de plek van bestemming is, wanneer je een kunstwerk gaat lenen of kopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je de goede keuze maakt en maximaal effect bereikt? We zetten graag de meest voorkomende (foute) keuzes op een rij en hoe je hiervan kan leren!

 

1. Kleur (ont)kennen

Als je al een plek in je hoofd hebt waar de kunst komt te hangen, houd dan rekening met de kleur van je muur. Een kleurarm kunstwerk kan flets overkomen op een witte muur. Contrast is vaak aan te raden. Denk aan een kleurrijk werk op een witte muur, of juist een zwart-wit kunstwerk op een gekleurde muur.

 

kunst aan de muur    

Kunstwerken van Rosemin Hendrix en Jan van der Ploeg

Het kan erg mooi zijn als de kleur van je muur enigszins terugkomt in het kunstwerk. Je kunt natuurlijk ook de kleur van je muur aanpassen aan het gekozen kunstwerk! Een gekleurde muur als basis raden we zeker aan. Het versterkt heel vaak het kunstwerk en geeft warmte aan je interieur.

 

Schilderijen van Hidenori Mitsue en Jhonie van Boeijen

 

2. Waar hang je een kunstwerk (niet) op?

Een veelgemaakte fout bij het ophangen van kunst is dat men niet goed rekening houdt met lichtinval. Zo wordt vaak een kunstwerk achter glas opgehangen (schuin) tegenover een raam. Hierdoor spiegelt het glas heel erg. Je kunt dan beter kiezen voor een schilderij of hang een kunstwerk naast een raam. 

  

Kunstwerken van Luke McCowan en Ren Reijnders

Vaak denkt men ook als eerste aan een kunstwerk voor boven de bank, maar er zijn zoveel meer verrassende plekken waar een kunstwerk heel goed tot zijn recht komt.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gallery wall waarbij je meerdere kunstwerken en/of foto’s combineert. In het voorbeeld zie je zelfs kunstwerken gecombineerd met een Samsung-televisie!

   

Kunstwerken van Bart Bruijn, Kim van Erven, Rik Berkhout en Britt Dorenbosch

 

Hang een kunstwerk net naast je bank op en niet erboven: dit geeft een speels effect en het vult toch de lege muur!

 

Foto van Maarten Wetsema en schilderij van Lisette Schumacher

 

Hang je kunstwerk niet op maar plaats het op een kastje of zelfs een stapel boeken! Een leuke en creatieve manier om jezelf en anderen te inspireren.

  

Schilderijen van Joris van der Horst en Lara de Moor

 

3. Te groot of te klein

Hoe kies je nou de juiste grootte van je kunstwerk? Natuurlijk is stap 1 het kunstwerk opmeten en de muur opmeten. Maar ook belangrijk is het om na te gaan of je een beetje afstand kan nemen van het werk. Op die manier kun je het kunstwerk goed bekijken. Een groot kunstwerk past misschien wel in een gang, maar je kunt niet goed afstand nemen en daardoor alsnog het werk niet goed zien.

Kunstwerk van Kees Franse

 

Voor meer kunstinspiratie bekijk de de collectie!

 

 

Heb je thuis een werkplek? Maak hem nog fijner met een kunstwerk.

Ga eens aan de slag met het creëren van een thuiswerkplek. Aan een bureau en fijne stoel mag het niet ontbreken maar heb je ook aan een kustwerk gedacht? Bij Kunstuitleen Utrecht leen je eenvoudig een kunstwerk, kunst verhoogt je productiviteit en stimuleert je creativiteit.

 

Schilderijen voor thuis: zo kies je het kunstwerk dat bij je past!

Wanddecoratie voor je kantoor: zo pak je het aan.