Kunst voor bedrijven: 5 redenen om voor kunst te kiezen

Heeft u weleens kunst overwogen in uw bedrijfspand? Nee?

Dan vertel ik u graag wat kunst kan betekenen voor uw bedrijf! 

 

1. Met kunst maak je een goede eerste indruk

Kunst kan absoluut heel goed bijdragen aan de uitstraling en sfeer die je als bedrijf wilt creëren. Als je kiest voor kunst bij de receptie of in de wachtruimte zien uw cliënten en/of zakenpartners dat u zich onderscheidt, graag investeert in de culturele sector en oog heeft voor wat mooi is. 

 

kunst; oplossing voor kale muur

2. De oplossing voor die kale (witte) muren

Een beetje een inkoppertje, maar toch belangrijk om te noemen. Bedrijfspanden kenmerken zich vaak door ellenlange witte wanden, gangen en kale kantoorruimtes. Er wordt veel alternatief aangeboden, denk aan het welbekend fotobehang, product foto’s en wat je vooral veel ziet: Post-its en rommeltjes die werknemers overal opplakken. Al snel verliest u de uitstraling en de rust die zo gewenst is. 

Voor kunst wordt minder snel gekozen omdat men veronderstelt dat dit een dure investering is. Natuurlijk als u het aankoopt, betekent het dat u een collectie start. Maar u kunt de kunst ook huren! Het voordeel daarvan is dat u kunt uitkomen op een heel schappelijk leenbedrag en elk jaar (desgewenst) kan wisselen! En als bonus: Kunst huren is fiscaal aftrekbaar. Erg aantrekkelijk dus!

Kunst brengt op een unieke manier kleur en sfeer in de ruimte, zonder het copy-paste effect van behang. Kwaliteit en toch betaalbaar.

 

kunst perfecte afleiding tijdens werkdag

3. Kunst vormt de perfecte afleiding tijdens je werkdag

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat kunst kan bijdragen aan een goede werkplek. Zo wijzen tientallen onderzoeken uit dat je maar een paar minuten per dag naar kunst hoeft te kijken om je hersenen te activeren: op het gebied van ontspanning, creativiteit en een algeheel gevoel van welzijn. Lees er meer over in het interview met KPMG Meijburg & Co.

 

kunst van jonge makers

4. Kunst als aanleiding voor een goed gesprek

Kunst kan een hele leuke aanleiding zijn om met klanten of zakenpartners een gesprek te beginnen en daarmee het ijs te breken. Kunst doet bijna altijd wel iets met mensen en gesprekken daarover krijgen snel diepgang. Ook voor collega’s onderling kan het heel leuk zijn om met elkaar te praten over de kunst. 

Wat zie je, wat vind je mooi, wat vind je lelijk, wat maakt het bijzonder, wat vind je van het onderwerp of het kleurgebruik?

Je leert daarmee meer over de unieke zienswijze van een ander en wat de ander belangrijk vindt. 

 


thuiswerkkunstwerk

5. Laat medewerkers kunst kiezen en betrek ze meer bij het bedrijf!

Maar wie bepaalt dan de kunst binnen het bedrijf? Misschien heeft u als CEO/directeur een uitgesproken smaak en wilt u de beslissing maken over wat waar wordt geplaatst. Veel bedrijven kiezen er ook voor om enthousiaste kunstliefhebbers binnen het bedrijf samen een kunstcommissie te laten vormen. Zij bepalen dan de doelen, de uitstraling en de kunst. 

Als laatste optie kunt u ook uw medewerkers de mogelijkheid bieden zelf kunst uit te zoeken voor hun eigen kantoor. U geeft uw medewerkers dan de ruimte wat persoonlijks terug te laten komen in hun werkplek. Een kunstwerk wat hen raakt en inspireert. En een prettige werkplek is heel belangrijk voor de productiviteit. Mooie manier dus!

Nu denkt u misschien bij het lezen van dit artikel dat u hier nu niets aan heeft, omdat uw medewerkers mogelijk vanwege corona al een lange tijd thuis werken. Kunstuitleen Utrecht biedt daar speciaal een service voor aan, namelijk het Thuiswerk-Kunstwerk! U kunt daarmee op afstand zorgen voor een inspirerende werkplek, door uw medewerkers een kunstwerk naar keuze cadeau te doen. Dit kan voor een periode van 6 maanden of langer, tot u weer uw medewerkers op kantoor terugziet!

Bent u enthousiast geworden? Mail ons voor een adviesgesprek!

 

Lees ook:
Kunst op kantoor: waar moet u op letten.
Wanddecoratie voor je kantoor: zo pak je het aan.
Kunst op kantoor: waar moet u op letten?