Jonge Makers

Jaarlijks schrijft Stichting Kunstuitleen Utrecht een vrije opdracht uit voor 4e jaars HKU studenten Fine Art en Fine Art and Education. Hiermee willen wij het kunstklimaat voor jonge kunstenaars stimuleren en het mogelijk maken om kunst van jong talent thuis te ervaren. Wij nemen het kunstwerk op in onze kerncollectie en we maken er een mini-reproductie van, gesigneerd en in beperkte oplage. 

Jonge Maker 2023


Rosalie Woudman, untitled 

Rosalie mengt in haar kunstwerken haar persoonlijke indrukken en herinneringen met onbekende beelden. Ze vindt deze beelden via sociale media, gevonden materiaal en internetbronnen. Bovendien gebruikt ze ook eigen gecreëerde inhoud. Haar schilderijen zijn suggestieve voorstellingen waarbij scherptediepte een essentieel element is, en de compositie op een onconventionele manier wordt afgesneden, waardoor ze lijken op filmstills. Voor haar werk haalt Rosalie inspiratie uit persoonlijke ervaringen, dagdromen en intuïtie. Tijdens het creatieve proces combineert ze beelden uit diverse bronnen, waardoor ze uit hun context worden gehaald. hiermee schept ze een nieuwe werkelijkheid die balanceert tussen waarneming en fantasie. Deze geschilderde afbeeldingen kunnen vertrouwd aanvoelen vanwege hun naturalistische en alledaagse eigenschappen.

Met haar werk probeert Rosalie de constante stroom van haar dagelijkse indrukken te organiseren en tot stilstand te brengen.

 

Jonge Maker 2022


Jordy van Den Berg, One last call

In het werk van Jordy van den Berg staat de vergankelijkheid van het leven centraal. Hij gebruikt verschillende materialen, zoals houtskool, Oost-Indische inkt en acrylverf. Zijn werk 'One Last Call' is geïnspireerd op een videowerk. Hij heeft hiervoor heel gewone voorwerpen, maar met een voor iemand emotionele waarde, in 3D gescand en omgezet in data. Soms ging dit niet helemaal goed, en de vormen die daarbij ontstonden vond hij fascinerend. Een van die vormen heeft hij verwerkt in 'One Last Call', waarin je onderdelen van een ouderwetse groene telefoon met draaischijf kunt herkennen.
Jordy studeerde af in 2023 en was de eerste winnaar van de open call ‘Jonge Maker’.