Zo ga je met een kunstwerk om

Het inpakken van een kunstwerk

Op het moment dat je een kunstwerk hebt uitgekozen, lenen wij het aan je uit en mag je het kunstwerk direct meenemen. Uiteraard zorgen wij er voor dat je het kunstwerk zo veilig mogelijk mee kunt nemen. Dat doen wij door het werk zorgvuldig voor je in te pakken met bubbelfolie.

Bubbelfolie wordt veel gebruikt als inpakmateriaal voor schilderijen en andere kunstwerken. Door de luchtkussens biedt deze folie een soort buffer met een hoge beschermingswaarde. De hoeken zijn extra gevoelig voor beschadiging. Het is dan ook aan te raden om deze extra te beschermen door bijvoorbeeld hoekjes te plaatsen.

Bubbelfolie is niet genoeg om een kunstwerk helemaal te beschermen. Let er altijd op hoe je een kunstwerk vastpakt, tilt en veilig vervoert. Hoe je dat doet lees je hieronder.  

 

Zo til je een kunstwerk

Bij het optillen van een kunstwerk is het belangrijk dat je het werk niet beschadigd met je handen. Met name bij schilderijen (werken op doek) moet je extra opletten waar je je handen plaatst. Houd een kunstwerk altijd aan de achterkant, zijkant of aan de ophangdraad vast. Pak het kunstwerk met beide handen op. Ook is het aan te raden om de afbeelding of glasplaat naar je toe te tillen. De voorkant van het werk kan dan niet tegen andere obstakels aanstoten en je eigen lichaam werkt als een soort bescherming laag voor het kunstwerk.
 

Het vervoeren van een kunstwerk

Kunstwerken van Kunstuitleen Utrecht mag je zelf vervoeren. Dit kan lopend, met de bus, met onze bakfiets of ‘gewoon’ met de auto. Hoe je het kunstwerk vervoerd, bepaalt waar je op moet letten. Vraag aan onze kunstadviseurs advies als je twijfelt of advies nodig hebt over het vervoer van jouw kunstwerk.

Heb je niet de mogelijkheid de kunst zelf mee naar huis te nemen? En wil je het liever laten bezorgen? Dat kan. Wij rijden een keer per maand transport in en rondom Utrecht. Zo verzorgen wij voor jou je kunstwissel of komen we je kunstwerk bij je brengen of ophalen. Mocht je gebruik willen maken van onze transportservice, stuur dan een email naar info@kunstuitleenutrecht.nl of geef het meteen aan bij je reservering onder het kopje 'opmerkingen'. De kosten van het transport zijn afhankelijk van je woonplaats. Je betaald een vast bedrag ongeacht hoeveel kunstwerken je laat halen en of brengen. Hier vind je de actuele kosten.

 

Het kunstwerk ophangen

Een kunstwerk ophangen is best een precies klusje. Zodra je spijkers in de muur gaat slaan is het lastig om dit achteraf nog te corrigeren. Toch iets hoger, meer naar links, of toch naar rechts. Met een ophangsysteem blijf je flexibel bij het ophangen van je kunstwerk. Zo kun je deze met behulp van de ophangdraad en verstelbare haak eenvoudig verplaatsen en aanpassen. Een ophangsysteem is bij ons verkrijgbaar voor maar € 30,- per set. Deze set bestaat uit twee meter ophangstang (inclusief pluggen en schroeven), twee ophangdraden en twee haken.

 

Tips om een schilderij mooi op te hangen

  1. Bepaal de plek en meet op welke hoogte je het kunstwerk wilt hangen. Meestal hang je een kunstwerk op ooghoogte, tenzij het om een groot kunstwerk gaat. 
  2. Wil je een kunstwerk ergens boven hangen, bijvoorbeeld boven een kast, een bank of een tafel? Hang het dan minimaal 15 centimeter hoger dan het meubelstuk.
  3. Geef een kunstwerk een beetje de ruimte op een wand. Vaak komt het dan een stuk mooier uit en pakt het werk echt de aandacht die het verdient.
  4. Gebruik een waterpas om te zien of het schilderij echt recht hangt.
  5. Geniet van het kunstwerk!