Thuis bij... Jol Roza!

Het prachtige kleurrijke huis van Jol Roza was het decor voor onze inspiratie-fotoshoot. Zoveel werken uit onze collectie komen goed tot hun recht in haar bijzondere interieur.  Zelf heeft Jol ook veel bijzondere kunst en designstukken in huis. Graag leerden we haar wat beter kennen: 

Kun je jezelf even voorstellen? Ik ben Jol, ik ben 48 jaar en woon in Schiedam. Voor mijn werk richt ik winkels in. Als we klaar zijn met de verbouwing van de benedenverdieping start ik mijn eigen winkel. De spullen die ik ga verkopen komen overeen met wat je in mijn interieur tegenkomt. Ik heb het huis gekocht met in mijn achterhoofd het starten van die winkel op een goede locatie in het centrum. 


Foto: Portret Jol Roza

Hoe zou je jouw stijl omschrijven? Dat vind ik altijd heel lastig, want ik zit niet aan 1 stijl vast. Juist combinaties maken vind ik heel fijn. Maar kleur vind ik wel heel belangrijk. Het lijkt me soms makkelijker om niet zoveel spullen te hebben, maar ik word juist heel blij van goede designobjecten.  


Kunstwerk: 'Hollywood' van Bas Meerman 

Heb je een voorbeeld van een muur of een hoek waar je heel content mee bent en waarom? In het vorige huis hadden we een tegelmuur die helemaal vol hing met kunst en design. Toen we in dit huis zijn begonnen hebben we deze verzamelmuur toegepast in de hal. Daar ben ik nog steeds heel blij mee. Er hangt van alles, niet alleen kunst en design. Het ‘Engelse Dropje’ aan de muur is bijvoorbeeld een surprise van mijn dochter die ze gekregen heeft. Juist door dit te combineren krijg je een grappig effect. Van alles kan dus aan je muur, het hoeft niet per se kunst te zijn. 


Kunstwerk: 'Trailing reflections XVI' van Lisette Schumacher

Welke rol speelt kunst in je interieur? Het speelt niet een hele belangrijke rol, ik zie het meer als sfeerversterker van de ruimte. Ik vind het wel belangrijk dat de sfeer in de ruimte fijn is en daar helpt kunst wel bij.  


Kunstwerk: 'Vierkant' van Gustav M. Meist

Op basis waarvan kies je kunst? Houd je rekening met je interieur? Ik zoek niet iets voor boven de bank ofzo, dat zou ik niet kunnen. Ik heb natuurlijk wel mijn eigen stijl, waardoor het matcht met mijn interieur. Maar omdat het van alles wat is, kan heel veel. Zelfs een klassiek schilderij zie ik wel zitten. 


Kunstwerk: 'The man with the green eyeglass' van Benjamin Levy

Wat spreekt je aan in de kunst die je hebt? Het werk van Anouk Griffioen spreekt me heel erg aan. Ik ging naar haar atelier en wilde eigenlijk een klein werkje hebben. Dit werk lag niet ingelijst op de grond van haar atelier en ik vond het gelijk zo fantastisch. Met name door de vorm, en ik ken de kunstenaar goed, dus dat draagt ook bij. Ik vind het zo goed werken omdat het zo’n groot formaat heeft en juist geen kleur als contrast met mijn kleurrijke interieur. Ik heb het niet bewust gecombineerd met de planten ernaast, maar dit werkt ook wel goed. 


Kunstwerk van Anouk Griffioen (eigendom van Jol Roza) - foto Jol Roza

Heb je nog een leuke tip als het gaat om kunst? Ik kan meegeven  dat je er niet naar op zoek moet gaan, maar het tegen moet komen. En probeer ook bijvoorbeeld eens wandobjecten, het hoeft niet allemaal zo vlak te zijn.   


Kunstwerk: Z.T. van Kim van Erven

Wat vind je van het concept van de kunstuitleen? Het grote rode werk met het gezicht wat prominent in de woonkamer hangt, hing in de etalage van de kunstuitleen in Rotterdam. Los van elkaar hadden mijn man en ik dit werk gezien en allebei erg enthousiast. Dit hebben we toen een tijdje geleend met een spaarabonnement en daarna aangeschaft. Dit werkte heel prettig. Zonder dat je het doorhebt spaar je en kun je het aanschaffen. Ik vind het een heel goed concept, het is dat het hier niet zo dichtbij zit, anders zou ik er zeker gebruik van maken. Ook voor objecten bijvoorbeeld.  (instagram, rood werk, portret)


Kunstwerk eigendom van Jol Roza - Foto Jol Roza

Een aantal keer per jaar fotograferen we onze kunst in bijzondere interieurs. Zo hopen we jou te inspireren om kunst te ontdekken en vooral uit te proberen. Je kunt het kunstwerk altijd weer komen ruilen en mocht je er verknocht aan raken zijn de meeste werken ook te koop. In dit filmpje hebben we uitgelegd hoe het werkt bij Kunstuitleen Utrecht. Hopelijk zien we je snel! 

fotografie door ellisenmichiel