Wat is een ets nou eigenlijk?

De techniek 

Een ets is een bijzondere afdruk, wat wordt gemaakt door middel van een etsplaat. Deze etsplaat is vaak van zink of koper en hier wordt een dunne laag op aangebracht. Hierop wordt vervolgens met een naald getekend. Dan is het tijd voor een badje met etszuur, zodat de lijnen worden weggeëtst.  

Voor de afdruk wordt de inkt in de groefjes gewreven en op de etspers wordt het papier in de groefjes geperst. Daardoor kun je gedrukte lijnen van een ets ook voelen, ze liggen enigszins verhoogd op het oppervlak van het papier. 

Je moet goed geoefend zijn om een ets te maken, een zeer ambachtelijke techniek! Dus als je van fijn, gedetailleerd werk houdt, bekijk dan zeker deze 8 pareltjes in onze collectie. 

 

De 8 mooiste etsen nu lenen of kopen! 

Denneappel V – Charles Donker 

Charles Donker heeft vooral bekendheid verworven met zijn etsen van de natuur. Uit zijn dagboek blijkt dat hij urenlang in stilte de natuur kan bestuderen. Dingen die hij dan ziet, gebruikt hij voor zijn etsen.  

 

Kindje met pop – Herman Berserik 

Berserik geldt als een van de belangrijkste Nederlandse grafici van de 20e eeuw. Tikje surrealistisch werk, met typerende onderwerpen zoals poppen. Hij koesterde de gewone dingen en het kleine geluk.  

 

New Babylon +/-  - Constant 

Constant, lid van het kunstenaarsgroep Cobra (samen met Karel Appel en Corneille). Zijn werk wordt gekenmerkt door experimenteren met vorm en techniek. Een intrigerend werkje dat steeds opnieuw je aandacht trekt! 

 

Maanvissen – Marcel Schellekens 

Marcel Schellekens maakt prachtige schilderachtige kleuretsen, waarbij geen lijnen maar over elkaar gedrukte kleurvakken voor de beeldopbouw karakteristiek zijn. 

 

Olifant, haas, uiltje   - Anton Vrede 

Wil je jouw kind al op jonge leeftijd kunst laten ontdekken? Het werk van Anton Vrede is hiervoor erg geschikt. Voor hem is het een droomwereld omgeven door oeroude symboliek die voorkomt in sprookjes, fabels en legenden. 

 

La silence des marches   - Nono Reinhold 

Op haar 22e vertrok Nono naar Parijs en verwierf een plek in het hart van de kunstwereld daar. Ze tikte een etspers op de kop waarmee ze haar eigen werk drukte. 10 jaar later vertrok ze naar New York, waar ze eveneens haar plek wist te vinden.  

 

Nyctea scandiaca – Peter Vos 

Ook een fascinatie voor vogels? Dan is een werk van Peter Vos zeker iets voor jou, Vos heeft een uiterst omvangrijk oeuvre nagelaten van lijntekeningen, etsen, litho's en gewassen tekeningen. Hij illustreerde veel boeken. Hij was ook gek van vogels en portretteerde ze in elke houding.  

 

Sneeuw op het bolwerk sterrenburg Utrecht – Hans van Dokkum 

Dit winterse tafereel mag wel een jaarrond aan je muur prijken. Een prachtig stukje Utrecht door de Utrechtse kunstenaar en voormalig voorzitter van Kunstliefde Hans van Dokkum. 

 

Anemoon – Eliza Kopec 

We sluiten af met kleurrijk werk (en een wat groter formaat) van Eliza Kopec. Origineel en kenmerkend aan haar werk is de combinatie van diepdruk (ets) met hoogdruk (linosnede). Met grote vaardigheid benut ze de mogelijkheden van het etsen voor een gedetailleerde en vaak realistische weergave van haar ideeën.  

Lenen op kopen? 

Deze werken zijn allemaal te leen en sommige zijn ook te koop.  Klik op het kunstwerk en reserveer het direct! Je kunt het dan in het echt komen bekijken en gelijk mee naar huis nemen om thuis een mooi plekje aan de muur te geven. 

Bekijk hier de collectie grafiek!