Missie & visie

Visie

Kunstuitleen Utrecht is dé plek voor hedendaagse kunst in Utrecht. Door persoonlijk contact, advies op maat, een inspirerende presentatie van de collectie en het vertellen van het verhaal bij de kunst voelt iedereen, zowel particulier als bedrijf, zich welkom kunst te komen ontdekken, lenen en kopen. Kunstuitleen Utrecht faciliteert het hele proces van verwondering tot een kunstwerk aan de muur.

 

Missie

‘Kunst vertelt verhalen, doet verwonderen en geeft betekenis. Kunst verrijkt je leven.’

 

Wij zijn een culturele onderneming met passie voor beeldende kunst die we overbrengen aan iedere (potentiële) cultuurliefhebber om zijn/haar leef- en werkomgeving te verrijken. We zijn de schakel tussen kunstwerk en klant en voorzien in de behoefte van de klant om iets persoonlijks en unieks in huis te hebben. We maken het ervaren en genieten van kunst toegankelijk door flexibele voorwaarden,  instaptarieven en in de bedrijfsvoering te streven naar gemak en service. Door onze presentatie en informatie geven we elke bezoeker een directe ervaring met kunst.

Kunstuitleen Utrecht is een open organisatie die werkt met een gepassioneerd team en een brede, hoogwaardige, hedendaagse kunstcollectie. Andere onderscheidende kwaliteiten van de collectie zijn haar diversiteit in materiaal, onderwerp en stijl en de focus op Utrecht. Kunstuitleen Utrecht koopt aan van professionele beeldende kunstenaars en met oog voor jong talent. Kunstuitleen Utrecht staat garant voor kwaliteit. Wij hebben enthousiaste klanten die onze ambassadeurs zijn.

 
 
Ontstaansgeschiedenis Kunstuitleen Utrecht
Kunstuitleen Utrecht is in 1986 opgericht door een groep kunstenaars uit stad en regio Utrecht onder de naam Uitleencentrum Beeldende Kunst Utrecht. De kunstuitleen vestigde zich aan de Maliebaan 42, in de monumentale villa die gemeente Utrecht van de familie Fentener van Vlissingen had overgenomen. Met de opbouw van de collectie is in 1986 begonnen. In 2005 fuseerde het Uitleencentrum Beeldende Kunst Utrecht met de Provinciale Kunstuitleen Utrecht en de collecties van beide instellingen zijn samengevoegd in de nieuwe organisatie: Kunstuitleen Utrecht. Kunstuitleen Utrecht startte als een samenwerkingsverband van acht kunstuitleenvestigingen in de provincie Utrecht: Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Utrecht, Veenendaal, Vleuterweide, Woerden en Zeist. Anno 2016 werkt Kunstuitleen Utrecht autonoom, met een Pick Up point in Bibliotheek Vleuterweide. 
 
Vanaf 2011 moesten gemeente en provincie Utrecht bezuinigen en werden de subsidies afgebouwd. In 2013 werd Kunstuitleen Utrecht verzelfstandigd en een jaar later verhuisde zij naar de St. Jacobsstraat. Een nieuw, zichtbaarder en toegankelijker pand, passend bij de laagdrempeligheid die Kunstuitleen Utrecht wil uitstralen. Er is genoeg ruimte voor de opslag van de ruime kunstcollectie en er zijn verschillende zalen om de gevarieerde collectie te laten zien. De etalage wordt gedeeltelijk gebruikt voor de Kunstwinkel waarin onder andere design, sieraden en keramiek, veelal van Utrechtse makers, wordt verkocht.