Even voorstellen: De jonge kunstenaars van expositie JONG23!

Kunstuitleen Utrecht organiseert eind september een expositie genaamd JONG23. Tijdens deze tentoonstelling presenteren we met veel plezier kunstwerken van jong talent. Je kunt hier schilderijen en tekeningen bewonderen die zijn gemaakt door pas afgestudeerde kunstenaars aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Waarom kiezen we voor jonge kunstenaars?

Deze opkomende talenten hebben vaak moeite om gehoord en gezien te worden in de kunstwereld. Daarom is JONG23 ontstaan, uit het verlangen om hen een platform te bieden en dit probleem aan te pakken. Onze missie is om deze getalenteerde kunstenaars een springplank naar succes te bieden. Met onze tentoonstelling willen we niet alleen zichtbaarheid creëren voor jonge kunstenaars, maar ook erkenning en waardering geven die ze verdienen.

De deelnemende kunstenaars

Rosalie Woudman haalt in haar kunstwerken inspiratie uit persoonlijke ervaringen, dagdromen en intuïtie. Door verschillende beelden te combineren, creëert ze suggestieve voorstellingen waarbij scherptediepte een essentieel element is. Haar werk lijkt op filmstills door onconventionele composities. Met haar kunst probeert Rosalie de voortdurende stroom van indrukken in haar dagelijks leven te ordenen en tot rust te brengen.

Chelsea van der Bend wijdt haar kunst aan haar queer seksualiteit als reactie op de seksualisering van vrouwen in onze samenleving. Haar tekeningen benadrukken intimiteit tussen vrouwen en proberen los te breken van het mannelijke perspectief dat vaak nog aanwezig is. Ze gebruikt zachte materialen zoals flanel en vilt als basis voor haar werk, die uitnodigen tot aanraking en historisch gezien belangrijk zijn geweest voor vrouwen. Het werk van Chelsea zet aan tot zelfliefde, liefde voor elkaars lichaam en daagt het gefetisjeerde beeld van de lesbische identiteit uit.

Stan Molenaar vult zijn doeken met felle kleuren, paarden, honden, stippen. Op het eerste gezicht lijken zijn werken vrolijk, maar bij nadere inspectie dringt melancholie door. Ze balanceren tussen authentieke vreugde en schijnvertoning. Stan bedenkt dit niet vooraf, maar het komt voort uit het schilderproces zelf. Hij omarmt imperfectie en naïviteit in zijn krachtige beeldtaal, met een vleugje humor.

Hoe verhouden we ons fysiek tot een kunstwerk en de ruimte waarin het werk zich bevindt? Het werk van Sam Tromp draait om dit samenspel tussen de toeschouwer, de kunstwerken en de omgeving. Door te zoeken naar nieuwe manieren van presentatie maakt hij die fysieke relatie voelbaar, en daagt hij de kijker uit om zijn waarneming te verscherpen. De motieven die hij gebruikt komen voort uit een persoonlijke archief. Dat kan de opening tussen een gordijn zijn, een zigzagstuk linnen op de vloer van zijn atelier, of zijn jeugdherinneringen aan het wandelen over bruggen.

Het werk van Sam Werkhoven komt voort uit zijn fascinatie voor licht. In zijn werk reageert Sam op kunstwerken uit de kunstgeschiedenis die hem intrigeren. Hij geeft daarbij geen letterlijke verwijzingen maar creëert een dialoog tussen heden en verleden. Neem bijvoorbeeld zijn serie over luchten, waarbij hij zich verbindt met de Nederlandse schilders uit de 17e eeuw die gefascineerd raakten door het karakteristieke Hollandse licht. Door constant in- en uit te zoomen op het onderwerp speelt hij met de letterlijk afgebeelde ruimte. Hierdoor ontstaat een gelaagdheid waarbij hij het schilderijen, de kunstgeschiedenis en het materiaal onderzoekt. 

 

Kom naar JONG23!

Ben je op zoek naar unieke, eigentijdse en inspirerende kunstwerken? Dan ben je bij JONG23 aan het juiste adres. Onze tentoonstelling biedt jou de kans om te genieten van diverse kunstwerken die kijken naar de wereld om ons heen op een actuele manier.

Wil je graag jonge kunstenaars ondersteunen?

Wordt dan Vriend Van onze stichting voor €3,50 per maand! Met de opbrengst kopen we nieuw werk aan van Utrechtse jonge kunstenaars en draag je bij aan het behoud van onze bijzondere collectie. Als dank ontvang je 1 keer per jaar een reproductie van de serie 'Jonge Makers' en krijg je 15 % korting in de kunstcadeauwinkel.

OPENING JONG23:     donderdag 21 september om 17 u (wil je erbij zijn, meldt je hier aan!)

EXPOSITIE:                 22 t/m 30 september