Kunstuitleen Utrecht: 1986 tot nu

Ontstaansgeschiedenis Kunstuitleen Utrecht
Kunstuitleen Utrecht is in 1986 opgericht door een groep kunstenaars uit stad en regio Utrecht onder de naam Uitleencentrum Beeldende Kunst Utrecht. De kunstuitleen vestigde zich aan de Maliebaan 42, in de monumentale villa die gemeente Utrecht van de familie Fentener van Vlissingen had overgenomen. Met de opbouw van de collectie is in 1986 begonnen. In 2005 fuseerde het Uitleencentrum Beeldende Kunst Utrecht met de Provinciale Kunstuitleen Utrecht en de collecties van beide instellingen zijn samengevoegd in de nieuwe organisatie: Kunstuitleen Utrecht. Kunstuitleen Utrecht startte als een samenwerkingsverband van acht kunstuitleenvestigingen in de provincie Utrecht: Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Utrecht, Veenendaal, Vleuterweide, Woerden en Zeist. Anno 2016 werkt Kunstuitleen Utrecht autonoom, met een Pick Up point in Bibliotheek Vleuterweide. 
 
De missie van Kunstuitleen Utrecht is vanaf haar start geweest: het onder de aandacht brengen van hedendaagse beeldende kunst bij een zo breed mogelijk publiek in de stad en provincie Utrecht. Deze missie werd gedeeld door de subsidiënten (gemeente Utrecht en provincie Utrecht). De gemeentelijke bijdrage is in 2011 beëindigd en eind 2012 beëindigde Provincie Utrecht haar structurele bijdrage vanwege de bezuinigingen op Kunst en Cultuur. Het beëindigen van de subsidies betekende een afname in het aantal kunst gerelateerde activiteiten en het stopzetten van alle educatieve projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs. Na de verzelfstandiging in februari 2013 is Stichting Kunstuitleen Utrecht opgericht. De collectie van Kunstuitleen Utrecht Bedrijven is toegevoegd aan de collectie van Kunstuitleen Utrecht. Kunstuitleen Utrecht heeft zich omgevormd van een gesubsidieerde organisatie naar een kostendekkende organisatie.

De nieuwe visie luidt: 
Kunstuitleen Utrecht heeft haar organisatie op zo’n manier ingericht dat het ontdekken van kunst zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. De collectie wordt gekenmerkt door kwaliteit en diversiteit, de tarieven zijn marktconform, aan het wisselen van kunst zit geen beperking en bezoekers worden uitgenodigd om te experimenteren met kunststijlen en hun smaak te ontdekken. 
 
2014: verhuizen naar St. Jacobsstraat 251
In 2014 is Kunstuitleen Utrecht naar de St. Jacobsstraat verhuisd. Een nieuw, zichtbaarder en toegankelijker pand, passend bij de laagdrempeligheid die Kunstuitleen Utrecht wil uitstralen. Er is genoeg ruimte voor de opslag van de ruime kunstcollectie en er zijn verschillende zalen om de gevarieerde collectie te laten zien. De etalage wordt gedeeltelijk gebruikt voor de Kunstwinkel waarin onder andere design, sieraden en keramiek, veelal van Utrechtse makers, wordt verkocht. 
 
2017: Brand op St, Jacobsstraat
Op 14 juni 2017 is er brand geweest op de St, Jacobsstraat 251. Een klein deel van de collectie is daarbij verloren gegaan. Het merendeel kan echter gerestaureerd worden. Ook het pand heeft veel schade opgelopen waardoor de restauratiewerkzaamheden aan het pand zeker tot januari 2018 zullen duren. Kunstuitleen Utrecht zal als pop up kunstuitleen op haar tijdelijke locatie op het Oudkerkhof 48 haar activiteiten in de tussenliggende periode voortzetten. Een deel van de collectie is daar beschikbaar, waaronder ook veel nieuwe kunst. Klanten en geïnteresseerden zijn hier van harte welkom, ook op zondag!