Even voorstellen: de kunstenaars van expositie Utrecht23!

Kunstuitleen Utrecht organiseert vanaf 24 november een expositie genaamd UTRECHT23. We presenteren met veel plezier kunstwerken van vijf  Utrechtse kunstenaars.

In de tentoonstelling UTRECHT23 hopen we dat je, door middel van de blik van deze kunstenaars, opnieuw bewust wordt gemaakt van de ongelooflijke schoonheid van de natuur en je verbonden voelt met de diepgewortelde kracht die in ieder van ons schuilt. De kunstenaars tonen niet slechts door middel van penseel, potlood of gravure de natuur, maar ze herijken ook jouw zicht en laten je scherper waarnemen en beleven.

Een deel van de kunstwerken is alleen tijdens de expositie te leen en te koop. 

We stellen graag de kunstenaars aan jullie voor:

 

Bob Mollema

Bob Mollema is gefascineerd door de relatie tussen mens en natuur. Een relatie die in onze tijd steeds verder op de achtergrond is geraakt. Met zijn werk wil hij ons hierop wijzen en ons aansporen om die verbinding weer te gaan voelen.

Zijn beeldtaal is geïnspireerd op natuurreligies die dateren uit een tijdperk van voor het Christendom. In deze religies functioneren meerdere goden als personificaties van krachten in de natuur en als archetypes waardoor mensen zich met zichzelf en hun omgeving kunnen verbinden. Met de komst van het Christendom is er een God buiten ons, buiten de natuur, centraal komen te staan waarmee een afstand tot de natuur is gecreëerd.

De zeefdruk Open steen heeft Bob gemaakt in opdracht van Kunstuitleen Utrecht.

 

Charles Donker

Zowel de natuur zelf als vondsten uit de natuur zijn steeds de inspiratie voor Charles Donker. De gedraaide structuur van een dennenappel, het motief van een schelp, het verenkleed van een nijlgans zijn dankbare onderwerpen. Daarnaast etst Charles het landschap in Noord Groningen, waar hij regelmatig verblijft en natuurlijk de landschappen rond Utrecht: Rhijnauwen, Westbroek, of tot waar de fiets hem brengt.

Charles Donker is verknocht aan deze omgeving. Hij herkent de verschillende vogelgeluiden, kent de verschillende bomen en planten, de dieren die er leven. Die kennis van- en grote liefde voor de natuur is voelbaar in elke ets. Charles blijft kijken en elk detail krijgt aandacht.

 

Britt Dorenbosch

De hand van Britts dochter vol met roze rode frambozen. Hun benen in knallende prints en voeten die elkaar net raken. Ogenschijnlijk heel alledaags, maar het werk van Britt gaat in bredere context ook over iets groters, over vrouwelijke kracht, vruchtbaarheid en de impact van het krijgen van een kind.

Britts werk is een ode aan de moeder en ouders in het algemeen. Het vertelt over het leven als vrouw, over liefde, over de vorming van familie-identiteit en hoe voorkeuren doorsijpelen van de ene generatie naar de andere generatie. Hoe identiteit wordt doorgegeven van ouders op kind en hoe ver dat teruggaat.

 

Sigrid van der Mersch

Kersenbloesem, bloeiende stokrozen, vallende bladeren, kale takken aan de bomen: elk seizoen brengt een andere belevingswereld met zich mee. En elk jaar weer voelt Sigrid de verwondering over de kleuren en patronen in de natuur. Die verwondering wil ze weergeven in haar werk. Dat hoeft niet letterlijk, haar fantasie mag ook een rol spelen.

Met (kleur)potlood tekent ze laag over laag, ontwart ze boomkruinen en bloempatronen en bouwt die op het papier opnieuw op.

 

Jorn van Leeuwen

Jorn van Leeuwen neemt de geranium, een symbool van gezapigheid als uitgangspunt voor zijn onderzoek dat inmiddels sinds 2011 bezig is. Hij onderzoekt daarin de geranium vanuit verschillende perspectieven. Door geraniums te kweken, te stekken, te ontwortelen komt hij tot nieuwe ideeën die hij verwerkt in schilderijen, tekeningen en wandkleden in veel variaties.

 

Soms geeft hij de geranium een centrale plek in zijn werk en creëert hij als het ware een bloem portret, soms speelt de geranium een meer ondersteunende rol als motief of randversiering.

Maar altijd is er die verstilling, dat licht en de spanning tussen de door de natuur en de door de mens gecreëerde vormen, of dat nu een vogelkooi, een hekwerk of een gordijnpatroon is.

 

De opening vindt plaats op vrijdag 24 november om 17.30 uur. Inloop vanaf 17.00 uur. Meld je aan door mail te sturen naar info@kunstuitleenutrecht.nl 

Zaterdag 25 november t/m zaterdag 2 december

Open woensdag – zaterdag 11-17 uur