Hoop

Een verlangen vol verwachting koesteren

Hoop is het punt tussen licht en donker. Het inspireert en vormt ons, het prikkelt de fantasie en laat ons alledaagse schoonheid zien. Kunstenaars maken hoop op een bijzondere manier zichtbaar door te spelen met kleur, lichtinval, compositie en context. Het is een belangrijk thema voor hen.

 

Van 29 maart tot 25 juni exposeert Stichting Kunstuitleen Utrecht een selectie kunstwerken in het Noorderkoor van de Jacobikerk met het thema hoop. We nodigen je uit om lang naar de kunstwerken te kijken zodat je iets van de verbeelde hoop kunt herkennen, proeven en meenemen.

 

Locatie Jacobikerk
Woensdag 29 maart – zondag 25 juni 2023 
St. Jacobsstraat 171
Open zaterdag en zondag van 12:00 - 16:00 uur.
In de zomerperiode elke dag open van 12:00 - 16:00 uur.
Kunstwerken op de afbeelding zijn van links naar rechts van Satijn Panyigay, Maartje Smits en Lara de Moor

Slow Art

Wist je dat we gemiddeld maar 30 seconden naar kunst kijken als we een museum, galerie of tentoonstelling bezoeken? En dat je kunst meer gaat waarderen als je er wat langer naar kijkt? Kunst kan soms moeilijk te begrijpen zijn, maar uit onderzoek blijkt dat je een diepere relatie met kunst ontwikkelt als je er meer tijd mee doorbrengt. Het werkt eigenlijk net zoals met menselijke relaties; hoe meer tijd je investeert, hoe beter je iemand leert kennen. We hebben de neiging om slechts een klein deel van wat er om ons heen is in ons op te nemen. Om de omgeving volledig in ons op te nemen en deze beter te begrijpen, moeten we dus vertragen.

Op 15 april tijdens Slow Art Day worden bezoekers wereldwijd uitgenodigd langer naar een kunstwerk te kijken. Met deze tentoonstelling wil Kunstuitleen Utrecht je laten onthaasten en daagt ze je uit om de kunst te ervaren in een tempo dat je misschien niet gewend bent. Het kost je wellicht wat meer moeite om rustig te gaan zitten en te kijken, maar het is het waard. Je hebt geen voorkennis van kunst nodig om deel te nemen, alleen nieuwsgierigheid en de bereidheid om het eens te proberen.

Maak gebruik van de kunstmeditatie
Aan de hand van deze kunstmeditatie moedigen we je aan om te vertragen, een paar keer diep adem te halen en nieuwe ontdekkingen te doen.

 

See in English