Licht&

In april en mei kun je meedoen aan een interactieve avond of middag in de kunstuitleen. Studenten Arno, Nina en Mika van de Hogeschool voor de kunsten (HKU) richting Fine Art and Education (FADE) verzorgen een serie inspirerende activiteiten rondom het thema 'licht'.

Kunst en licht zijn op eindeloze manieren met elkaar verbonden, de studenten hebben zich hier in verdiept en willen je tijdens de verschillende activiteiten meenemen in hun ontdekkingen. Je gaat samen kijken en komt meer te weten over de kunstgeschiedenis, de kleurrenleer en hoe licht ontstaat in een kunstwerk. Iedere avond of middag is weer net even anders waarbij twee van de volgende onderwerpen aan bod komen.

Licht& geschiedenis
Arno neemt je mee door de geschiedenis van lichtgebruik in de kunst, waarbij hij een tijdlijn zal schetsen langs oude meesters als Caravaggio en Rembrandt, tot aan hedendaagse lichtobjecten. Hoe is dat proces verlopen en wat maakt dat licht zo’n belangrijk onderwerp is voor vele kunstenaars?

Licht& illusie 
In de workshop van Mika, gaat zij in op de technieken die ervoor zorgen dat de illusie van licht geschept wordt. Hoe wekken kunstenaars de illusie van een lichtbron? Hoe doe je dat met verf en hoe wordt dit gecreëerd vanuit het donker? Het werk van kunstenaar Bert Vredegoor is hierbij het startpunt.

Licht& bekijken
Aan de hand van de collectie van Kunstuitleen Utrecht kijk je samen naar de kunstwerken. Hoe krijg je nieuwe inzichten over een kunstwerk en kun je je eigen kaders verbreden? Door middel van een interactief gesprek ontdek je wat een kunstwerk bij je oproept.

Licht& kleur
In de lezing van Nina neem je een duik in de kleurenleer. Licht en kleur zijn één op één met elkaar verbonden, maar hoe wordt dat toegepast in de kunsten? Met verschillende bronnen als o.a. Duitse filosoof Goethe en verschillende werken van de kunstuitleen kijk je naar wat kleur doet en wat het oproept.

 

Wil je erbij zijn? Meld je aan door een email te sturen naar info@kunstuitleenutrecht.nl en geef aan met hoeveel personen je wilt komen. De activiteit is gratis en duurt ongeveer een uur.